Kylmästä lämpimään – mitä pakata junareissulle halki Euroopan?

Helmi-maaliskuun taitteessa Suomen ja Rooman sääoloissa on havaittavissa pieniä eroavaisuuksia. Tämänhetkisen tiedon mukaan matkamme kulkee halki loskaisen Etelä-Suomen, puolipilvisen Ruotsin, viileän Saksan ja aurinkoisen Sveitsin halki lopulta suomalaisittain (lähes) kesäiseen Italiaan. Mitähän sitä siis pakkaisi rinkkaansa?

 

Mitä ei ainakaan sovi unohtaa

Pakkaaminen lienee hyvä aloittaa niistä tavaroista, joiden puuttuminen harmittaisi reissun päällä eniten – tai pahimmassa tapauksessa katkaisisi koko matkanteon. Listataan siis ensimmäisenä passi ja rahat. Kuinka helppoa muuten onkaan liikkua maasta toiseen, kun lähes kaikissa etapeissamme on käytössä sama valuutta. Tai, no, Ruotsia ja Sveitsiä lukuun ottamatta. Muualla tutut setelit kelpaavatkin.

Saksassa hiljattain asuneena tiedän varata taskuun hieman käteistä, sillä maa ei lievästi sanottuna ole korttimaksamien edelläkävijöitä. Onneksi toisaalta korttinostot ovat monella automaatilla ilmaisia, eikä koko matkabudjettia tarvitse kanniskella mukanaan – matkashekeistä puhumattakaan!

Muuta aivan ehdottoman kriittisen tärkeää ei sitten tulekaan mieleen, paitsi treenejä varten tarvittava vaatetus ja ehkä eurooppalainen sairaanhoitokortti. Ensiapupaketit, hygieniatuotteet ja vaihtovaatteet toki pakataan mukaan, mutta matkan varrelta kuitenkin saisi hätätilanteessa hankittua kaikenlaista.

Matka alkaa_pienennetty
Täältä reissu alkaa…
Tänne matka_pieni
… ja tänne se vie! Kuva maaliskuisesta Roomasta parin vuoden takaa.

Tekemisen puute ei vaivaa matkalla – kiitos, gradu!

Matkatekemistä ei tarvitse kaukaa hakea. Aika kulunee gradun artikkelianalyysin parissa sukkelaan, joten printtaan mukaani muutamat kymmenet sivut painavia akateemisia sanoja. Kyllä, luit oikein, printtaan ja luen paperilta – kaikkiin osa-alueisiin digitalisaatio ei elämässäni yllä. Paperilta lukemisen hyötyjä on myös tutkittu, muttei mennä siihen nyt sen syvemmälle.

Keskittymisen kannalta tärkeä muistettava on korvatulpat tai kuulokkeet – fiiliksen mukaan taustamelusta on päästävä jollain tavoin eroon. Toivottavasti flow-tila ei harhauta meitä ajamaan aseman ohi, pois reitiltä! Ehkä niin onnistunut uppoaminen tutkimustehtävään on ylioptimistista, ja uskon meidän löytävän tiemme ulos oikeilla pysäkeillä.

To wash or not to wash?

Pyykätä vai eikö pyykätä – siinä vasta pulma. Vaihtoehtoina on kantaa mukanaan ylimääräinen kuorma, jotta vaatteita riittää joka päivälle, tai pysähtyä pesemään vaatteita esimerkiksi perillä. Taidan kallistua kevyempien kantamusten puolelle, ja napata marseille-saippuan matkaan.

Paljonkohan sitä ylipäätään tarvitsee mukaan? Lentäessä on helppo tunkea ruumalaukku täyteen mitä ihmeellisimpiä tuotteita, joista monia ei lopulta tarvinnut matkan aikana lainkaan. Toisaalta olen jo opetellut kevyempää matkustamista, ja todennut että käsimatkatavaroilla on ennenkin pärjätty parin viikon Rooman- tai Berliinin-reissut. Siispä junaillen pakkauslista pysynee melko lailla samana.

Isommallerepulle_pieni.jpg
Vaihdossa ollessamme teimme päiväreissuja Roomasta junalla mm. Assisiin. Kuvassa reissuilla hyvin asiansa ajanut reppu –  mutta tällä kertaa tarvitaan kuitenkin hiukan isompi kapsäkki matkaan.

Unohtuiko vielä jotain tärkeää?

Jotain oleellista vielä oli mielessä.. ai kappas, reililiput on ostettava! Täytynee myös tarkistaa vielä laivaliput, että kaikki meni oikein. Tulikohan varmasti varattua menomatka, vai jäämmekö risteilylle loukkuun pääsemättä ensinkään maihin? Minkä kaupunkien kautta aioimmekaan siis matkustaa, onkohan suunnitelmamme realistinen?

Muutama kysymysmerkki vielä mielessä odotan innolla matkan alkua. Ilmassa on seikkailun ja reissun tuntua. Saako nyt jo alkaa pakata?!

Alla prossima!

-Anni

6 kommenttia artikkeliin ”Kylmästä lämpimään – mitä pakata junareissulle halki Euroopan?

 1. Olisiko mahdollista saada tietää teidän tarkkaa reittiä? Ja kuinka oikein olette selvitelleet aikataulut? Kovasti olisi haaveissa lähteä häämatkalle junalla Italiaan ja kun ei ole käryäkään mistä aloittaa.😊

  Tykkää

  1. Moikka! Meidän reitti kulkee näillä näkymin Tukholmasta Kööpenhaminan kautta Hampuriin, josta Sveitsin läpi Milanoon ja Roomaan. Monia muitakin reittivaihtoehtoja on, ja tosiaan vielä en osaa sanoa tämän toimivuudesta tai aikataulujen pitävyydestä. Yritettiin tasapainoilla reittivalinnoissa vältellen paikkavarauksia, mutta kuitenkin joustaa joissain kohdin ja valita suorempi reitti.

   Apuna on ollut mm. tämä Interrailin planner-sivusto, joka näyttää juna-aikatauluja: https://www.interrail.eu/en/plan-your-trip/interrail-timetable
   Valitettavasti en vielä osaa sanoa mitään tietojen paikkansapitävyydestä tai toimivuudesta – se täytyy lähteä paikan päälle kokeilemaan! Raportoin kyllä, kuinka reitti sitten lopulta toimi. Suosittelen myös Facebook-ryhmää ”Maata pitkin matkustavat” – jos ei ole jo sulle tuttu. Sieltä löytyy hurjasti vinkkejä ja mukavaa porukkaa, jotka auttavat mielellään näissä jutuissa!

   Tykkää

 2. Luin eilen Soininvaaran kirjan Fillarilla Nizzaan. Se oli tosi kiinnostava matkakirja. Pyöräily on oma lajinsa, jos on junailukin omansa. Siinä tuli myös pakkaamiseen uusi näkökulma: 8 kg, koko ajan selässä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s