Polttoainetta reissuintoon: oppaita, äppejä ja ihan oikea paperinen kartta

Junareissu Italiaan lähestyy. Karttoja ja oppaita hypistellessä reissukuume vain yltyy. ”Matkaan lähden, matkaan lähden / Mulla kauas menolippu oo-on!” – vai onko sittenkään? Entä mitä mieltä Google on matkasuunnitelmista?

Reissu hiipii jo uniin – pian mennään!

Toissaöisessä unessani olimme matkalla Lontoon King’s Cross –asemalta jonnekin Roomaa kohti, mutta harppasimme muutamaa tuntia liian aikaisin lähtevään junaan. Unessani junamatka kesti viisi tuntia, ennen kuin edes huomasimme olevamme väärässä junassa. Paluumatka lähtöpisteeseen King’s Crossille kesti niin ikään viisi tuntia. Olkiani kohauttaen totesin, että matka Roomaan on niin pitkä, ettei kymmenen tunnin lisäkeikka oikeastaan haittaa.

Tosiasiassa se ehkä haittaisi, joten reitin hiominen on edelleen käynnissä. Varmistelijana ja aikatauluihmisenä tarkistelen junanvaihdot vielä kertaalleen, ja etsin myös kakkosvaihdoehdot joka lähtöön, mikäli myöhästymme ensimmäisestä yhteydestä. Joustovaraa löytyy, joten hampaiden kiristelyltä ja stressiltä pitäisi välttyä.

Interrail_opas_pienennetty
Kuvassa aitoa reilitunnelmaa – tai, no, itse en aio kihartaa hiuksia tai asetella baskeria ennen 12 tunnin matkapäivää, kiitos vain.

Karttoja, kirjoja, äppejä ja oppaita

Reililippuja jäimme vielä vaille, koska en hoksannut ottaa passia mukaan poiketessani rautatieaseman lipunmyynnissä. Ystävällinen virkailija antoi kuitenkin hypisteltäväksi ja kotiinviemiseksi Interrail-oppaan sekä kartan, joita olen innoissani selaillut. Vanha kunnon paperikartta on jotenkin konkreettisempi ja helpompi hahmottaa kuin sähköinen.

Euroopassa kiemurtelevat raiteet houkuttavat jo haaveilemaan toisestakin reissusta, mutta matkataan nyt yksi kerrallaan.

Puhelimeen on ladattuna Rail Planner –sovellus, jota testaan sitten reissun päällä. Sovellus mainostaa toimivansa myös ilman nettiä, mikä on huippujuttu: koskaan ei tiedä, missä seuraava Wi-Fi-yhteys lymyää tai toimiiko roaming toivotusti. Myös reittisuunnitelmia sekä online-varauksia voi tehdä äpin kautta, ja olipa joissain maissa luvassa myös tarjouksia majoituksesta tai muista palveluistakin. Katsotaan, mitä reittimme varrelta löytyy.

Tunnelman nostattamiseksi olen lueskellut myös Pekka Haaviston Eurooppa raiteilla –kirjaa. Mielenkiintoista pohdintaa maanosamme historiasta, nykytilasta ja tulevaisuudesta, seassa ripaus kullanarvoisia reilivinkkejä. Vahva suositus junareissua suunnitteleville tai sellaisesta haaveileville!

Eurooppa raiteilla_pienennetty
Kirjasuositus reilireissusta haaveilevalle.

Varoitus: tämä reitti kulkee useiden maiden kautta

Kaksituhattakolmesataa (2300) kilometriä. Linnuntietäkin matka Tampereelta Roomaan kuulostaa melkoiselta, ja junareissu on todellisuudessa kaukana linnuntiestä. Välietappeja lisäämällä matkaan tipahtaa vielä tuhat kilometriä lisää, 3300 km lienee jo lähempänä todellisuutta.

Mutta hetkinen – miksi matka-aika näyttäisi olevan 659 tuntia?! Kappas vain, olinkin valinnut matkustustavaksi kävelyn. Säästetään jalat rakoilta ja vaihdetaan kuitenkin junaan, jolloin matka sujuu 27 vuorokauden sijasta parissa-kolmessa.

Kuten saatoin olettaa, ei Google Mapsista ole koko reitin suunnittelijaksi. Onpahan hauska huomata, että jossain pystyn toistaiseksi parempaan (muiden palveluiden avustuksella) kuin hakukonejätin algoritmi: osaan suunnitella itse reitin Roomaan.

Ei voitu laskea
Onko matka liian haastava, vai mikä mättää?

Google on oikea huumoriveikko. Algoritmi varoittelee pahaa-aavistamatonta matkantekijää vaikeasta reitistä mm. seuraavasti:

  • Tällä reitillä on lauttamatka
  • Tämä reitti kulkee useiden maiden kautta
  • Määränpääsi on eri aikavyöhykkeellä
  • Noudata varovaisuutta, sillä kävelyreittiohjeet eivät välttämättä aina vastaa todellisia olosuhteita

No huh – kuulostaa hurjalta. Vai että aikavyöhykekin vaihtuu – enpä ajatellutkaan. Ehkä alaspäin scrollaamalla olisi tullut vielä seuraavia äidillisiä muistutuksia vastaan:

  • Tämä reitti kestää useita vuorokausia, muista ottaa eväät matkaan
  • Tällä reitillä ei välttämättä pärjää suomen kielellä – lataa tästä ilmainen verkkokurssi kielille ruotsi, tanska, saksa, ranska, italia
  • Tämä reitti ei ole kaikista nopein tai kätevin – harkitsisit vielä muita vaihtoehtoja

Se valmisteluista, kiitos vain Google, oppaat ja kartat. Pian mennään – seuraavat kuulumiset luvassa matkan päältä!

Ciao ragazzi!
-Anni

Yksi kommentti artikkeliin ”Polttoainetta reissuintoon: oppaita, äppejä ja ihan oikea paperinen kartta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s